Blog & Inspiratie

Jaargroep

Waarom deelnemen aan een doorlopende besloten jaargroep?

“It’s impossible, said pride”
“It’s risky, said experience”
“It’s pointless, said reason”
“Give it a try, whispered the heart” - Anoniem - 

Vier redenen om aan een doorgaande groep c.q. jaargroep deel te nemen...

Toen ik onderstaand artikel van mijn dierbare collega en vriendin Lucie Nerot las, herkende ik veel in haar verhaal. Daarom wil ik het graag met jullie delen. 

Net als Lucie ben ik in de 'bewuste' dans vrijwel direct gestart met het volgen van doorlopende vaste groepen c.q. trainingen. Eerst in Nederland, daarna in Engeland, Duitsland, Italië en misschien binnenkort wel in België. Sindsdien is het ook mijn favoriete vorm van in de diepte duiken om te ervaren, te verkennen, te verbinden, te verdwijnen, te veranderen, te leren, te integreren. Zowel als danser, als assistent en als docent. Iedere keer tijdens een 'intensive' ervaar ik een diepe dankbaarheid en immense waardering naar de dansers die keer op keer bereidwillig een reis in zichzelf aan gaan, met elkaar. Daar waar ik de vorige keer al zo uitbundig over schreef....

Dus wat is het wat haar, Lucie, en mij zo tot het hart en tot onze ziel spreekt in het proces van een jaargroep in een vaste besloten groep?

Ontspannen in het samen zijn. Wanneer een groep voor de eerste keer samenkomt, is een deel van onszelf bezig met het uitzoeken van: wie zou mijn vriend kunnen zijn? Wie zou mijn vijand kunnen zijn? Wie kan ik verleiden? Hoe pas ik erin? Het duurt even voordat dit deel van onszelf zich ontspant, het vertrouwen opbouwt. Natuurlijk zullen we niet perse iedereen leuk vinden en zullen er wat scheuren ontstaan maar ook herstelmomenten, wat misverstanden en vergissingen, evenals diepe connecties en prachtige momenten.

Een container creëren voor diep onderzoek. Als dat wat ons omhult en draagt sterk is, als we erop kunnen vertrouwen, zullen we onszelf onbewust toelaten dieper te gaan of zelf iets te riskeren, onszelf kwetsbaarder laten zijn. Als docent heb ik genoeg tijd om alles waar ik van hou samen te weven: dans, lichaamswerk, ritueel, natuur, ademwerk...Weliswaar ook dankzij de mooie mensen met wie ik samenwerk en/of mij assisteren.
Een jaargroep opent nieuwe mogelijkheden.

Ruimte voor mij om deelnemers individueel aandacht te geven. Wanneer iemand ervoor kiest om in een doorlopende groep te dansen, leer ik ze kennen. Ik zie ze zichzelf ontwikkelen, ontvouwen. Er is ruimte om meer persoonlijke vragen te stellen, individuele feedback te geven en te ontvangen. Wat helpend kan zijn voor de verdere persoonlijke ontwikkeling. (Maar dit kan ook zeer nuttig zijn voor dansers die geïnteresseerd zijn in professionele training.)

Integratie tussen de dansvloer en het dagelijkse leven. Als we het hele jaar door een thema aandacht geven, wordt dat wat we op de dansvloer verkennen en ervaren, gemakkelijker geïntegreerd in ons dagelijks leven. Dit wordt ondersteund door rituelen, onderling delen, uitleg over het waarom, suggesties te doen voor integratie en door inspiratielessen tussen de workshopdagen door. Ook ontstaan er enkele mooie vriendschappen, die ook gedijen buiten de dansvloer of tijdens de wekelijkse lessen. In die zin helpen lopende doorgaande groepen ook bij het ontwikkelen van een gemeenschapsgevoel.

Een ervaring.
"Mijn mededansers zijn me door de jaren heen, evenals Monika, vertrouwd geworden. Ze zijn een terugkerend baken in het leven met al zijn mooie en minder mooie kanten. De dans nodigt uit 'alleen, met een ander of meerdere dansers' een weg te gaan in een veilige omgeving. Niets moet. Wat en hoe ik ook dans, het is altijd goed. Ik kan het niet fout doen. Dat geeft ruimte om mezelf en de ander in allerlei facetten tegen te komen. Leren gaat een leven lang door. De dans heelt, daagt uit om gestolde gebieden in beweging te brengen....." – A...noniem –

Mocht je een impuls voelen, een vonk, een nieuwsgierigheid, een 'pull'... ofwel: mocht je geïnteresseerd zijn, aarzel dan niet contact met me op te nemen of om je direct aan te melden. Meer informatie vind je hieronder of op mijn website Danshetlevennu.nl .

Graag tot op de dansvloer waar, hoe vaak, hoe weinig, wanneer dan ook.


 

Datum publicatie: 1 september 2019

Jaargroep