“Iedereen is bang voor intimiteit…. Het probleem wordt echter ingewikkelder omdat iedereen ook naar intimiteit verlangt. Iedereen wil intimiteit, iedereen wil zich verbonden voelen. Omdat je anders alleen bent in dit universum – zonder vrienden, zonder minnaar, zonder iemand die je kunt vertrouwen, zonder iemand bij wie je al je wonden kunt openen. En de wonden kunnen niet genezen tenzij ze open zijn. Hoe meer je ze verbergt, hoe gevaarlijker ze worden.
Om onszelf te bevrijden van de angsten en de oordelen over onszelf die ons ervan weerhouden intimiteit te ervaren, moeten we onszelf eerst toestaan om ze op een bewust niveau te ervaren en ze vervolgens los te laten. In dit bewustzijn leren we dat wij deze angsten en oordelen niet daadwerkelijk zijn, maar dat ze van buiten af zijn opgelegd.
Zodra we beginnen te zien hoe we allemaal dezelfde angsten hebben rond intimiteit, worden we speelser en luchtiger in onze verbindingen met anderen. We gaan van de ernst van onze beperkende gedachten naar de onschuld van het hart. In de openheid van het hart definiëren we onszelf of anderen niet, waardoor we vrij zijn om elkaars diepste kwaliteiten te laten verschijnen en ervaren. Een kans om je in vrijheid en vreugde te verbinden, speels en onschuldig.”
Aldus Osho…… en samen met hem aldus menig andere leraren en menig andere ‘spirituele’ beoefeningen zoals de bewuste dans.
Intimiteit is een breed begrip van nabijheid, contact en verbondenheid. Dit kan fysiek of emotioneel zijn. Dit kan gaan over je verbonden voelen met jezelf, met een ander, anderen, met de natuur, de wereld, het leven.
Door keer op keer op te komen dagen en je aandacht te verplaatsen van de uitgaande actieve levensstroom naar de naar binnen kerende ontvankelijke stroom van je lichaam, hart en wezen.
Door keer op keer te verwelkomen, te doorvoelen, wat er onder de oppervlakte voelbaar is en bewust te ervaren waar je jezelf afsluit en jezelf beperkt.
Dit keer op keer los te laten door middel van de expressie vinden in adem, beweging en dans.
Door keer op keer vanuit deze intimiteit met jezelf andere dansers te ontmoeten in de open ruimte van de open dansvloer.
Door keer op keer te beseffen dat zij net zo gevoelig en dapper zijn als jij om deze verbinding met elkaar aan te gaan.
De open ruimte op de dansvloer van de 5Rhythms, OpenFloor of L*bido Love of Life biedt hier een veilige, tedere, omhullende en toch krachtige, wilde, dynamische mogelijkheid toe.
Tijdens de aangeboden lessen en workshops neem ik mijn 30 jaar ervaring in dit belichaamde spirituele werk mee, waarvan 25 jaar als docent. Zoals de meesten van jullie weten blijf ik mezelf continu trainen via diverse methodes en wijsheden. De laatste jaren begeef ik mij vooral op het pad van het ‘Wheel of Consent’ van en bij Betty Martin en het pad van T@ntra. Dit laatste pad is niet altijd even makkelijk voor me, soms intens confronterend. Zoals ik afgelopen maand weer 2 weken lang heb mogen doormaken. Maar het geeft mij levens-veranderende ervaringen, immense innerlijke en professionele groei, diepgaande inzichten en zeer verfijnde onderliggende theorie van het danswerk wat ik al jaren aanbied.
Het leert mij inzien hoe geniaal Gabrielle Roth was met haar 5Ritmes methode en waarop Andrea Juhan haar L*bido programma’s heeft samen gesteld. Ik snap nu waarom mijn organisator Natacha Senders mijn L*bido dans aanbod beschrijft als waar haar twee liefdes zich ontmoeten:
…daar waar dans t@ntra ontmoet en t@ntra de dans…
Voor hen die denken dat t@ntra over ‘s*ks’ gaat hier een korte uitleg volgens Wikipedia: “het heeft als specifiek ideaal om problemen en obstakels niet uit de weg te gaan, maar verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leven en daarom moeilijkheden en geconditioneerde emoties direct te confronteren en te overwinnen. De geestelijke groei ontstaat door al de eigenschappen en neigingen te transformeren. ….Om dit doel te bereiken zijn allerlei meditatievormen en ideatie-methoden ontwikkeld. …..een ervaringswetenschap: op de praktijk gebaseerd. De filosofie bestaat voor het overgrote deel uit beschrijvingen van de praktijken en kent weinig puur theoretische aspecten.”
Liefdevolle groet,
Monika
Share on Facebook Share on Twitter
Datum publicatie: 28 september 2024