Workshops, Retraites, Intensives 

Dancing with the Dark

Dancing with the Dark 

Her-verbind je met je ware aard voorbij het licht.
Erken opnieuw dat wat onderdrukt is. 
Onthoud wat er echt toe doet.
Revitaliseer op dieper niveau.
Herontdek het licht.

Dit dansweekend vindt plaats in de donkerste tijd van het jaar en nodigt je uit je over te geven aan de oneindige stroom van het dansen én om de donkerte verwelkomen. Het is namelijk één van de krachtigste en meest directe route om in contact te komen met je essentiële natuur. De donkerte helpt om onze dagelijkse afleidingen te doorbreken, uiterlijke vormen los te laten en meer te bewegen naar innerlijke beleving. Dansen en donkerte ontspannen ons lichaam, geest en zenuwstelsel door inspanning en overgave. Beiden laat licht schijnen op ons bewustzijn. Beiden laten ons ten volle deelnemen aan de stroom van het leven. 

Donkerte als verstilde voedende plek
Duisternis is iets waar we vaak onze algemene angst, onze schaduwen en angst voor het onbekende op projecteren. Maar donkerte is eigenlijk een van nature onvoorwaardelijke verwelkomende, tedere, voedende en ondersteunende plek. 
Door de donkerte om je heen toe te staan verdwijnt daarmee ook de visuele afleiding en laat je aandacht naar binnen keren. Het laat je sensitiever voelen in en met jezelf. Het nodigt je uit jezelf onder ogen te komen, je innerlijke waarneming te vergroten en het mysterie van het nog onzichtbare en onbekende te verwelkomen. 

Rusten & laten gaan 
Door simpelweg te rusten en te zijn in de donkerte én in de beweging van de dans, zullen we opmerken dat we niet zoveel hoeven te doen om ons gewaarzijn te vergroten, om te transformeren en dat we ons innerlijk proces niet hoeven te sturen. We leren keer op keer los te laten, voorbij afleiding en verwarring. We geven ons keer op keer over aan de dans op zichzelf. We zullen keer op keer proberen te zijn in het moment en met nieuwsgierigheid te observeren hoe onze ervaring zich ontvouwt. Gevoelens, sensaties, gedachten, gewaarwordingen. Als gevolg hiervan kunnen we ons ruim, licht, gedragen en gesteund voelen en kan er een diepere ontspanning ontstaan. Zowel in lichaam, hart, geest als in het centraal zenuwstelsel. 

Het ont-dekken van het ‘zijn’ 
Naarmate we in staat zijn om steeds meer continu in open en ontspannen aanwezigheid te blijven en daarin te bewust te onderzoeken, kunnen we gemakkelijker inzicht krijgen in onze gedachtenpatronen, emotionele reacties en algemene persoonlijke gewoontes in het leven. En een ruimtelijker perspectief creëren in wie, wat en hoe we zijn. 

Gedragen door
* de dynamische energieke levendige bewuste dans van Open Floor Conscious Dance
* aanvullende eenvoudige oefeningen gerelateerd aan de kracht van de donkerte en het licht
* korte maar diepgaande rituelen die je ervaringen integreren en verbinden met het leven, de wereld en het 'dagelijkse' leven
* de rijkdom van het samenzijn in een vaste groep 
ontstaat er een veilige creatieve liefdevolle omgeving om dit verdiepende onderzoek aan te gaan met compassie en nieuwsgierigheid. 

DIT IS GEEN DONKERTE 'RETREAT'! 
We dansen en 'werken' met het donkerte en licht als thema, met de schemering, en met de donkerte gecreëerd door blinddoeken en mindfolds. We vragen je daarom vooraf een blinddoek mee te nemen en een mindfold aan te schaffen. Een mindfold geeft je de gelegenheid met open ogen in de donkerte te kijken. 

DANSERVARING
Enige ervaring met conscious/bewuste dansvormen zoals OpenFloor, 5Ritmes, MovementMedicine, Biodanza, Ecstatic Dance o.i.d. is raadzaam. Of vergelijkbaar lichaamswerk. Bij twijfel kun je contact opnemen met docent Monika via monika@embodieddance.nl of via 06-12602244. 

OPEN FLOOR & 5RHYTHMS zijn dynamische dansmeditaties die wereldwijd worden beoefend. In deze work-out voor lichaam, hart en geest zijn er geen stappen om te leren en is iedere dans welkom. Tijdens de danssessies mixt de docent en haar assistenten een diversiteit van uitnodigende muziek met heldere gerichte begeleiding om je dansen te inspireren en te verdiepen. Om in een levendige, soms stille, dans met compassie te onderzoeken wat jou van binnen en van buiten beweegt. Om je te verbinden met jezelf, anderen, het leven, de wereld. Om naar een meer vloeibare, creatieve manier van zijn te bewegen, je energie te laten stromen, je leven belichaamd en volledig in al zijn facetten te dansen.

MONIKA KÖRSCHNER is geaccrediteerd 5Ritmes® en OpenFloor docent en geeft ruim 20 jaar les in dans en beweging als bewustzijnsoefening. 
MARGO LIEVERSE zal deze workshop ondersteunen en de rituelen (mede) creëren en begeleiden. Zij heeft bij Klara Adalena de priesteres opleiding gedaan. Daar heeft ze veel geleerd over het begeleiden van rituelen, de magie van het leven en is ze zich bewust geworden van de ziel en wijsheid van de natuur. Ze is regelmatig vuurvrouw bij zweethutten en vuurlopen en is gefascineerd door het labyrint.

Met dank aan meerdere ‘darkness-retreat' aanbieders; voor hun wijsheid, teksten, ervaringen en wat ik van hen heb mogen leren, direct en indirect.

 

"I am a forest, and a night of dark trees: but he who is not afraid
of my darkness, will find banks full of roses under my cypresses."
Friedrich Nietzsche

DATA
zaterdag 30 november & zondag 1 december 2024

TIJD
10.00 uur tot 17.30/18.00 uur (vanaf 9.45 uur is de zaal open).

INVESTERING
Inclusief BTW, koffie/thee/lekkers en soep. Lunch zelf meenemen om te delen.
€ 175,- per persoon
€ 145,- per persoon indien aangemeld en betaald voor 25 oktober 2024

2 'Crew'plekken (praktische ondersteuning) beschikbaar tegen gereduceerd tarief. 

AANMELDING 
Aanmelden en betalen kan via Hipsy via deze link... 
Tijdens deze dag is er in principe slechts plek voor 20 deelnemers, vol is echt vol. 
Er gelden annuleringsvoorwaarden, deze vind je hier.... 

LET OP: mocht deze digitale weg van aanmelden en betalen lastig voor je zijn, neem dan contact op met de docent Monika via mail of bericht via monika@embodieddance.nl of 06-12602244. 

PLAATS & BEREIKBAARHEID
Esoterra Akademie (voorheen Akademie voor Massage en Beweging), Wingerdweg 32, 1031 CA Amsterdam Noord. 

Deze locatie is goed bereikbaar met de auto (parkeertarief is zeer betaalbaar), het openbaar vervoer, de fiets of te voet (circa 15 minuten lopen van de pont Buiksloterweg). Voor de routebeschrijving: klik hier en scroll dan naar beneden. 

 

     

 

 


 

Datum publicatie: 17 mei 2024

Dancing with the Dark