Workshops, Retraites, Intensives 

Modules Jaartraining Libido Love of Life

MODULE 1 - ONTHULLEN & ONDERSCHEIDEN  
Onze creatieve seksuele levensenergie beleven we het ene moment gecompliceerd, het andere moment extatisch; afwezig of belast met verwachtingen vanuit vroegere ervaringen. Tijdens deze module onderzoeken we hoe en wie we zijn. Of onze conditionering, gender, cultuur, sociale gebruiken, dromen, herinneringen, families, juist een hulp of een belemmering zijn om te kunnen bewegen met onze natuurlijke seksuele levenskracht en om ons in waarachtigheid te verbinden met anderen en het leven. We leren differentiëren tussen wat we daadwerkelijk voelen en het verhaal wat we hieraan vast koppelen, tussen het verleden en het huidige moment, tussen jouw ervaring en die van een ander, tussen intentie en gevolg.
We integreren de beoefening van gewaar zijn en bevragen. Dit is het proces van het ontdekken van iets dat tot nu toe onbekend was voor het bewustzijn om dieper inzicht en begrip te krijgen in je eigen essentie. Het onderzoeksproces begint altijd met je huidige moment ervaring. Het kan beginnen met een vraag of gewoon een open onderzoek zijn naar je huidige ervaring. 
(Bron: R. Brumet/'Practice of Awareness & Inquiry)

MODULE 2 - DE KUNST VAN GEVEN, ONTVANGEN, BEGRENZEN, WELBEHAGEN, 'PLEASURE'
Via de dans en het ‘Wiel van afstemming of overeenstemming’ oefen je met het weer gaan voelen in je lichaam wat fijn en lekker voelt, en wat niet, wat je wilt en niet wilt. Hoe vertelt jouw lichaam wat je behoeftes zijn, je verlangens, waar je grenzen liggen en wat je wel en niet bereid bent te geven. Je leert opmerken welke signalen je lichaam geeft, die signalen te vertrouwen, te waarderen en ze dan ook nog in volstrekte openheid te communiceren naar een ander toe. 
We maken onderscheid tussen het ‘doen’-aspect en het ‘geschenk’-aspect. Wie doet? Voor wie is het? Maar in wezen gaat het verder dan dit en word je uitgenodigd om nieuwe keuzes te maken in heel je leven vanuit zelfbeschikking.  
(Bron: Betty Martin/Wheel of Consent)

MODULE 3 - ONZE WILDE NATUUR
Vanaf onze geboorte tot aan onze dood zijn we seksuele wezens. Vanaf het moment dat onze eerste cellen worden gevormd, die ons leven schenken, tot aan de diepe overgave van onze laatste uitademing, een leven is doordrenkt met libido. We zullen dansen en werken met deze natuurlijke intelligentie en potentiële levenskracht, die dan weer latent, dan weer extatisch aanwezig is, dan weer verwarrend, overweldigend, angstaanjagend en dan weer wild, levenslustig, dan weer ontvankelijk, mysterieus, dan weer gepassioneerd.
We kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot deze vitale energie van eros  - in momenten van diep spel of stille meditatie, een tedere aanraking, een provocerend kunstwerk, een sexy lied, een volwassen blik, de rustgevende stem van een dichter, de heilige woorden van een mysticus. Wanneer deze energie wordt erkend, ondersteund en authentiek mag zijn, zowel in relatie met ons zelf als met een ander, anderen, het leven, is de mogelijkheid voor heling immens en bekrachtigend. We eren het hele zelf.
(Bron: Andrea Juhah/Open Floor Libido Fundamentals)

MODULE 4 - VAARDIG VERBINDEN IN VRIJHEID 
De meest belangrijke drijfveren in ons menselijk bestaan zijn ons verlangen een solide autonome individu te zijn en onze behoefte betekenisvolle relaties aan te gaan. Relaties in allerlei vormen. Onze grootste uitdaging als volwassene is ons vermogen deze twee krachten te kunnen balanceren met elkaar. Via het dansen beoefenen we constant de vaardigheden die hiervoor nodig zijn: 
jezelf steeds weer voelen in samen zijn,
jezelf gerust stellen en je eigen emoties reguleren, 
je niet af te scheiden maar in verbinding te blijven ondanks opkomende reactiviteit, betekenisvol verduren en kunnen zijn met ongemak waardoor er groei kan plaatsvinden.  
Dansen en werken met seksuele levensenergie gaat namelijk ook over het opbouwen van ‘volwassen’ relaties in allerlei vormen en over meer in harmonie zijn met het leven. Wanneer we deze ervaring van verbondenheid (intimiteit) kunnen toelaten en vergroten, voelen we ons meer belichaamd en creatiever. Onze relaties, in allerlei vormen, zullen verbeteren, worden oprecht, authentiek en we beginnen meer welbehagen daarin te ervaren. 
(Bron: David Schnarrch/relatie-, seks-, traumatherapeut en bekend van de differentiatie gebaseerde psychotherapie) 

 

Om terug te gaan naar Libido Love of Life Jaartraining, klik hier...


 

Datum publicatie: 22 november 2022

Modules Jaartraining Libido Love of Life