Workshops, Retraites, Intensives 

Jaargroep 'Wheel of...'

Embodied Dance Dans & Ritueel Jaargroep
Een combinatie van 6 binnen & buiten dansdagen om de maand  & tussentijds inspiratie

Thema Jaargroep 2024 - 2025 nog nader te bepalen

Wheel of Dark & Light 2023 - 2024
Her-verbind je met je ware aard voorbij het licht.
Erken opnieuw dat wat onderdrukt is. 
Onthoud wat er echt toe doet.
Revitaliseer op dieper niveau.
Herontdek het licht.

Terwijl deze jaargroep zich beweegt van het licht in de nazomer naar de donkerte in de winter en opnieuw weer naar het licht in de lente… 
Nodigt deze dansreis je uit om je over te geven aan de oneindige stroom van het dansen én om de donkerte verwelkomen. Het is namelijk één van de krachtigste en meest directe route om in contact te komen met je essentiële natuur. De donkerte helpt om onze dagelijkse afleidingen te doorbreken, uiterlijke vormen los te laten en meer te bewegen naar innerlijke beleving. Dansen en donkerte ontspannen ons lichaam, geest en zenuwstelsel door inspanning en overgave. Beiden laat licht schijnen op ons bewustzijn. Beiden laten ons ten volle deelnemen aan de stroom van het leven. 

Donkerte als verstilde voedende plek
Duisternis is iets waar we vaak onze algemene angst, onze schaduwen en angst voor het onbekende op projecteren. Maar donkerte is eigenlijk een van nature onvoorwaardelijke verwelkomende, tedere, voedende en ondersteunende plek. 
Door de donkerte om je heen toe te staan verdwijnt daarmee ook de visuele afleiding en laat je aandacht naar binnen keren. Het laat je sensitiever voelen in en met jezelf. Het nodigt je uit jezelf onder ogen te komen, je innerlijke waarneming te vergroten en het mysterie van het nog onzichtbare en onbekende te verwelkomen. 

Rusten & laten gaan 
Door simpelweg te rusten en te zijn in de donkerte én in de beweging van de dans, zullen we opmerken dat we niet zoveel hoeven te doen om ons gewaarzijn te vergroten, om te transformeren en dat we ons innerlijk proces niet hoeven te sturen. We leren keer op keer los te laten, voorbij afleiding en verwarring. We geven ons keer op keer over aan de dans op zichzelf. We zullen keer op keer proberen te zijn in het moment en met nieuwsgierigheid te observeren hoe onze ervaring zich ontvouwt. Gevoelens, sensaties, gedachten, gewaarwordingen. Als gevolg hiervan kunnen we ons ruim, licht, gedragen en gesteund voelen en kan er een diepere ontspanning ontstaan. Zowel in lichaam, hart, geest als in het centraal zenuwstelsel. 

Het ont-dekken van het ‘zijn’ 
Naarmate we in staat zijn om steeds meer continu in open en ontspannen aanwezigheid te blijven en daarin te bewust te onderzoeken, kunnen we gemakkelijker inzicht krijgen in onze gedachtenpatronen, emotionele reacties en algemene persoonlijke gewoontes in het leven. En een ruimtelijker perspectief creëren in wie, wat en hoe we zijn. 

Gedragen door
* de dynamische energieke levendige bewuste dans van OpenFloor & 5Rhythms
* aanvullende eenvoudige oefeningen gerelateerd aan de kracht van de donkerte en het licht
* korte maar diepgaande rituelen die je ervaringen integreren en verbinden met het leven, de wereld en het 'dagelijkse' leven
* twee keer een 'dancequest', één binnen in donkerte en één buiten in het licht (indien het weer het toelaat)
* de rijkdom van het samenzijn in een vaste groep op een wonderlijke mooie natuurlijke plek met een weelde aan mogelijkheden

ontstaat er een veilige creatieve liefdevolle omgeving om dit verdiepende onderzoek aan te gaan met compassie en nieuwsgierigheid. 

DANCE QUEST is gebaseerd op een 'vision quest', een moment van alleen zijn om contact te maken met jezelf en de donkerte en/of de natuur. Alleen in de donkerte en/of natuur kom je je zelf in vele facetten onder ogen, om oude patronen los te laten en nieuwe inspiratie op te doen, inzichten en antwoorden te ontvangen met de donkerte en/of natuur als spiegel die je steeds weer terug brengt naar jezelf. Voor iedereen is deze ervaring anders. Dit moment alleen kan een aantal dagen duren, maar ook een uur… Tijdens deze jaargroep kiezen we ervoor een paar uur in de donkerte te zijn in samenzijn en een keer een paar uur met jezelf alleen te zijn in de natuur, zowel dansend als in verstilling. 

DIT DANSJAAR biedt zowel bedding voor beginnende dansers als diepgang voor ervaren dansers. Enige ervaring met conscious/bewuste dansvormen zoals OpenFloor, 5Ritmes, MovementMedicine, Biodanza o.i.d. heeft wel de voorkeur, maar is niet noodzakelijk.

OPEN FLOOR & 5RHYTHMS zijn dynamische dansmeditaties die wereldwijd worden beoefend. In deze work-out voor lichaam, hart en geest zijn er geen stappen om te leren en is iedere dans welkom. Tijdens de danssessies mixt de docent en haar assistenten een diversiteit van uitnodigende muziek met heldere gerichte begeleiding om je dansen te inspireren en te verdiepen. Om in een levendige, soms stille, dans met compassie te onderzoeken wat jou van binnen en van buiten beweegt. Om je te verbinden met jezelf, anderen, het leven, de wereld. Om naar een meer vloeibare, creatieve manier van zijn te bewegen, je energie te laten stromen, je leven belichaamd en volledig in al zijn facetten te dansen.

MONIKA KÖRSCHNER is geaccrediteerd 5Ritmes® en OpenFloor docent en geeft ruim 20 jaar les in dans en beweging als bewustzijnsoefening. 
MARGO LIEVERSE zal deze Jaargroep ondersteunen en de Rituelen (mede) creëren en begeleiden. Zij heeft bij Klara Adalena de priesteres opleiding gedaan. Daar heeft ze veel geleerd over het begeleiden van rituelen, de magie van het leven en is ze zich bewust geworden van de ziel en wijsheid van de natuur. Ze is regelmatig vuurvrouw bij zweethutten en vuurlopen en is gefascineerd door het labyrint.

Met dank aan meerdere ‘darkness-retreat' aanbieders; voor hun wijsheid, teksten, ervaringen en wat ik van hen heb mogen leren, direct en indirect.

 

"I am a forest, and a night of dark trees: but he who is not afraid
of my darkness, will find banks full of roses under my cypresses."
Friedrich Nietzsche

DATA 2023-2024
zaterdag 21 oktober 2023
zaterdag 18 november 2023
zaterdag 27 januari 2024
zaterdag 9 maart 2024
zaterdag 18 mei 2024
zaterdag 15 juni 2024

DATA 2024-2025 (onder voorbehoud)
zaterdag 21 september 2024
zaterdag 23 november 2024
zaterdag 25 januari 2025
zaterdag 8 maart 2025
zaterdag10 mei 2025
zaterdag 21 juni 2025

TIJD
10.30 uur tot 17.30 / 18.00 uur (vanaf 10.00 uur is de zaal open).

PLAATS
De Berkeley, Nesdijk 20 te Bergen (direct ten westen van Alkmaar).
Dit is een prachtige met aandacht verzorgde locatie in een groen natuurgebied van Bergen. De plek is besloten en omgeven met veel natuur. Daarnaast heeft het een vuurplek, grenst het aan water en is er meer moois. 

INVESTERING 2023 (investering 2024-2025 n.t.b.)
voor 6 workshopdagen en tussentijds vrijblijvende inspiratie-pdf's per email. 
(incl. BTW, koffie, thee, lekkers, soep). Lunch zelf meenemen. 
€ 404,- indien aangemeld en volledig betaald voor 1 september 2023. 
€ 455,- bij aanmelding en betaling daarna.

AANMELDING & BETALING 
Je kunt je aanmelden en aanbetalen bij voorkeur via Hipsy via deze link. 
Pas na aanbetaling ben je van een plek verzekerd. 
Daarna ontvang je een bevestiging en meer informatie over de jaargroep. 
Indien je graag anders wilt betalen of wilt betalen in termijnen, dan is dat mogelijk NA overleg. 
Neem dan contact op met docent Monika Körschner via monika@embodieddance.nl of bel 06-12602244.

Er gelden betalings- en annuleringsvoorwaarden. Deze zijn hier te vinden.

BEREIKBAARHEID 
Deze locatie ligt direct ten westen van Alkmaar en is makkelijk te bereiken met auto én openbaarvervoer. Met de auto is het ongeveer 30 minuten rijden vanaf Amsterdam, neem dan de westelijke rondweg van Alkmaar. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Met OV neem je vanaf Alkmaar centraal station bus nr. 6. Uitstappen halte Oude Bergerweg, dan nog 8 minuten lopen. Velen maken ook gebruik van de OV fiets of regelen een lift van een medecursist. 

     

WAAROM EEN JAARGROEP VOLGEN? Klik hier voor meer informatie... 

WAT ANDEREN HEBBEN ERVAREN

“Dansen in de jaargroep heeft geholpen om mijn oorspronkelijkheid te hervinden en angst te overwinnen. Waar voorheen de uitdrukkingsvorm iets diende te betekenen voor anderen, beweeg ik nu in vrijheid met anderen. De belevenissen van een dansdag zijn altijd intens, ontroerend, verrassend. De tussentijdse digitale inspiratielessen zorgen voor blijvende connectie. Het jaar rond dansen biedt een afgeronde cyclus. De jaarthema’s zijn telkens anders en verdiepend. Margo’s rituelen zijn magisch. Monika’s begeleiding is bezield. Een diepe buiging…”
- Eda Andreae - 

“De jaargroepen van Monika en Margo bieden me de ideale mix van dans en spiritualiteit. Op speelse wijze leer ik dingen over mezelf en de wereld. Dingen die ik vervolgens in het dagelijkse leven blijk te gebruiken. De dansdag brengt me steevast dankbaarheid en ontroering voor alle liefde, warmte, positiviteit en bevestiging die ik ontvang van de andere dansers.”
– Joost B. - 

 

 


 

Datum publicatie: 2 juni 2022

Jaargroep 'Wheel of...'