Blog & Inspiratie

Dankbaar

Waar ben jij dankbaar voor? 

"Gratitude makes sense of the past, brings peace for today,
and creates a vision for tomorrow” – Melody Beattie -
 
Al jaren kijk ik terug op het voorbije jaar met behulp van de mandala van Heather Plett. Deze helpt om méérdere aspecten van het leven te zien en niet alleen datgene wat de meeste aandacht vraagt. Of om zelfs één gebeuren vanuit meerdere perspectieven te zien of juist met een ander perspectief. Is er iets ‘mis/fout’ gegaan of ben ik juist ergens door uitgedaagd en daarin gegroeid? Is een nieuwe kans alleen maar gunstig of bracht dit ook verdriet en rouw met zich mee omdat iets anders daarvoor opgegeven moest worden? Kan ik mezelf toestaan al deze schijnbaar tegenstrijdige gevoelens te doorvoelen, te doorleven, te delen? Ik ben het aan het leren, stapje voor stapje, jaar na jaar…. Deze niet weg te lachen, te bevechten of me cooler, spiritueler, krachtiger, wijzer voor te doen dan mijn hart lief is…te accepteren dat ook ik maar gewoon een mens ben…

Er gebeurde zowel schokkende ‘negatieve’ dingen zoals het hartinfarct van de vader van mijn jongste zoon wat ook een immense dankbaarheid en heling van oud zeer creëerde. Er gebeurde schokkende ‘positieve’ dingen waarvoor ik tijd nodig had deze gunsten daadwerkelijk te vertrouwen en te ontvangen: volgeboekte workshops… een nieuwe intieme vriendengroep…. toegelaten tot een training met een vriendin waarvoor we eigenlijk geen kans maakte….als medewerker van de (sociocratische) internationale Open Floor organisatie gerold in de kern van de organisatie en trainingsprogramma’s. Nou ja, dit dus.  

Waarin ben jij uitgedaagd en gegroeid het afgelopen jaar? Welke gunsten kwamen er naar je toe? Wat stemde je rouwig, verdrietig, wat viel je tegen? Waar ben je dankbaar voor? Waar voel je dat in je lichaam, in je wezen? Hoe beweegt dit door jou heen?
Onderstaande muzieklink kan je overdenkingen misschien wat ondersteunen!

Ben je nieuwsgierig waar ik als docent dankbaar voor ben. Wie mijn en ‘jouw’ lessen en workshops mede mogelijk maken? Lees hieronder meer…
Voel je jezelf geroepen docent te worden of ben je nieuwsgierig hoe het is om docent te zijn met al haar vreugde en uitdagingen? Kijk dan naar het zojuist uitgekomen filmpje 'Moved to Teach' verder op in deze nieuwsbrief. (Waarin ik ook vluchtig te zien ben en wat mijn grootste uitdaging en groei was in dat jaar van de opnames, 2016.)
 
Graag tot dans, warme harte groet, Monika

Ik ben dankbaar voor
de leraren die mij dit specifiek kalenderjaar hebben geïnspireerd mijn eigen lessen en workshop mede inhoud te geven. Andrea Juhan die ik 2 x assisteerde dit jaar, Sarah Davies voor de inspirerende webinars (samen met Andrea), Cathy Ryan, Tom Goldhand, Jonathan Horan, Brené Brown met haar zo menselijke  boeken. En alle leraren die ik onbewust en bewust al jaren in mij meedraag.

Dankbaar voor degenen die mij dit jaar (wederom) steunen in het lesgeven
Rudolf & Erik, die echt iedere week voor mij en ons klaarstaan te helpen tijdens de lessen in Alkmaar! Iets wat noodzakelijk blijkt te zijn om het voor mij als docent draagbaar en vreugdevol te houden om iedere week te komen opdagen in alle ups en downs.  
Catharina die bijna bij iedere workshop haar steun biedt. Steeds weer in een andere rol, van danser, helper  tot assistent. Maar ook voor de vele  momenten dat we ongedwongen sparren over het lesgeven. Heerlijk.
Margo, voor het samen dragen van de jaargroep en ander moois, de rituelen die worden gecreëerd. Maar ook voor de organische vloeiende afgestemde haast moeiteloze samenwerking. Dierbaar.
Nicoline die haar landgoedje al meer dan 10 jaar ter beschikking stelt (stelde?) zodat we daar buiten kunnen dansen. Hans die aldaar niet alleen letterlijk het vuur brandend houd maar ook de energie, aandacht, bereidwilligheid door te gaan ‘no matter what’.
Natacha die met mij het avontuur aan wilde gaan om de Libido workshop residentieel te organiseren. Dankzij haar organisatietalent en toegewijdheid hebben we ondanks 40 graden in de dansserre goed kunnen dansen…
Voor Hester, Jacco en Marijke die tijdens intensieve workshops hebben willen assisteren en hun tijd, energie en aandacht hiervoor hebben gegeven. Voor Lina die mijn lessen wilde vervangen en voor Linda die met mij een samenwerking wil aangaan.

Voor de vader mijn jongste zoon, die mede voor hem zorgt, in alle onregelmatigheid,  wispelturigheid, spontaniteit die mijn danswerk en ik als persoon met zich meebrengt.
Voor Tove, mijn 6 jarige zoon, die mij geaard, gefocust, in beweging en in het hier en nu houdt mocht ik weer neigen te verdwijnen in de diepte en weidsheid van het internet, muziek, mijn werk, de computer.  
Voor Brit, mijn 19 jarige zoon, die mijn vuile vaat opruimt als ik weer eens in alle haast naar een lesavond vertrek en voor zichzelf een restje opwarmt…..;-)  Maar vooral voor zijn technische hulp rondom muziek. Zijn inbreng van Spotify, ChromeCast, JBL speaker, Shazam etc. heeft mijn liefde voor muziek en muziekinspiratie weer enorm aangewakkerd.  

Dank aan mijn geliefde,  mijn vrienden, familie, collega’s, mede dansers die mij bewust en onbewust keer op keer steunen om mijn werk uit te kunnen blijven dragen zoals ik dat het liefste doe.

Dank aan alle muzikanten die met hun tonen onze cellen, hart en ziel weten te raken. Ik doe meer en meer mijn best hen te waarderen door te betalen aan Buma Stemra, mijn muziek zoveel mogelijk te kopen, of hun nummers eindeloos af te spelen op Spotify. Zonder hen is voor mij geen dans. Want ook al dans ik zonder muziek dan hoor ik hun gecreëerde ritmes of melodieën in mijn hoofd en wezen… 
   
En zonder jullie ook geen dans tijdens lessen en workshops. Dank jullie wel voor het keer op keer komen opdagen in alle ups en downs. Dank voor jullie dansen, vreugde, worstelingen en verhalen. Voor jullie bereidwilligheid en toegewijdheid te volgen wat wordt uitgenodigd. Door mij, de muziek, een ander, in jezelf. Bijzonder mooi.

En terwijl ik dit typ herinner ik me een quote van een vriendin: ‘wanneer noem je jezelf als er aan je gevraagd wordt waarvan en van wie je houdt? ‘. Dus bij deze ook dank aan mezelf, mijn gezonde ouder wordend lichaam, mijn gestretcht gevoelig hart, mijn creatieve geest, mijn ziel, mijn liefde en passie voor muziek, de dans die zich keer op keer door mij heen beweegt, het mens zijn, voor mijn honger naar innerlijke groei en verbinding, en dat het leven het mogelijk maakt dit alles met jullie te kunnen delen via dans.

Dank, dank, dank,
Tot dans, dans, dans!

Muziektip 
Hang Massive - Luminous Emptiness
Lichtgevende leegte... prachtige beelden ook... 
om verstilling in beweging uit te nodigen...
om het voorbije jaar te overdenken, te doorvoelen... 

Kijktip 
'Moved to Teach' 


 

Datum publicatie: 1 December 2019

Dankbaar