Blog & Inspiratie

Wilde Ziel

“De menselijke ziel wil niet worden geadviseerd, gerepareerd of gered. Ze wil gewoon gezien, gehoord en vergezeld worden...

"The soul is like a wild animal - tough, resilient and shy. 
When we go crashing through the woods shouting for it to 
come out so we can help it, the soul will stay in hiding.”  - Parker Palmer -
 
Daar was ineens de winter; fietsend door de ochtend vrieskou op weg naar school weggekropen in mijn jas, muts en sjaal, later wandelend door de warme middagzon alwaar mijn creatieve geest de vrije loop heeft, ’s avonds opnieuw wegkruipend op de bank onder een deken achter mijn schrijfblok, boek of Sinterklaas handwerkje.  Ik hou van de seizoenen, ook al kan het soms even duren voordat ik me er aan overgeef.  Ze geven me het gevoel dat ik leef, hier, nu, dit moment. Ze schudden me wakker en wakkeren mijn verwondering steeds opnieuw aan, voor de natuur om me heen en hoe dit ons leven, relaties, gezin en werk beïnvloed. 

Dit alledaagse simpele gevoel dat ik leef, van verbondenheid, dat het leven de moeite waard is, dat ik de moeite waard ben ondanks (of dankzij?) al mijn imperfectheden….Is als het ware thuis komen in mezelf. Zou men dit bedoelen met bezieling? 

De woorden van Parker Palmer raken me hierbij keer op keer….
De menselijke ziel wil gewoon gezien worden…
“De menselijke ziel wil niet worden geadviseerd, gerepareerd of gered. Ze wil gewoon gezien, gehoord en vergezeld worden precies zoals het is. Wanneer we zo'n diepe buiging maken voor de ziel van een persoon, versterkt ons respect de helende middelen van de ziel, de enige middelen die degene kunnen helpen de wereld te doorstaan.”  

Vaak voelen we ons bezield als we helemaal in het moment aanwezig zijn. Dan zijn we in contact met onze essentie en ervaren we verbinding met iets dat veel groter is dan wij. Dansen kan ons naar die plekken in ons diepste wezen brengen waar we niet eerder bewust van waren en via deze weg kunnen we nauwkeuriger luisteren wat er geraakt en beroerd wordt onder de oppervlakte. Als we aandacht geven aan datgene wat ons diep van binnen beweegt en dat door ons heen laten bewegen, wakkeren we onze passie voor het leven aan en creëren we ruimte voor datgene wat zich wil ontvouwen in het leven.

Echter in het dagelijkse leven met al haar verwachtingen, beslommeringen en uitdagingen kan het lastig zijn deze verbinding met ons zelf te behouden. Terwijl we tegelijkertijd verlangen onze ware aard in al haar diversiteit ten toon te spreiden, zowel in ons persoonlijk-, liefdes- als werkend leven. Vaak missen we in het 'gewone' leven de structuren en ondersteuning die we op de dansvloer ontdekken.

Zowel de 5Ritmes als de OpenFloor dans  helpt je je bewegingsvrijheid en – creativiteit te vergroten  om zo te bewegen zoals we van nature bedoeld zijn om te bewegen, in contact met jezelf, anderen, de wereld en het leven. Door meer gewaar en bewust te worden in de dans leer je om op een meer veerkrachtige, verbonden en bezielde wijze met de uitdagingen van het leven om te gaan. Je ziet het leven meer helder en er kunnen dan duidelijkere keuzes gemaakt worden.

Wil je dit thema via de dans en in je leven meer aandacht geven, meer ruimte willen creëren voor jouw ware aard en je meer met en in het leven verbonden voelen? Dan kan het volgen van verdiepende workshops daarbij helpend zijn. En/of de dansoefening met muziek links voor thuis onder aan de nieuwsbrief. Ook de link naar het 3 minuten durende filmpje van Parker Palmer over de ziel werkt inspirerend. Veel plezier ermee. 

Kijktip (3 minuten...)  
The Primacy of Soul (Parker J. Palmer)
What is the soul? How do we find it?

Dansoefening met muziektips  
Drum muziek helpt ons om onze aandacht naar binnen te keren en contact te maken met ons innerlijk ritme. De sterke trilling van de drums kunnen veel in beweging brengen en helend werken. Ze kunnen activeren maar je ook tot rust brengen. 
Aandacht voor onze in en uitademing en daarmee het rijzen en dalen van ons lichaam helpt ons te vertragen, op onszelf af te stemmen, gewaar te worden. 

Rijzen en Dalen op je Ademing
Tabla Breath - Benjy Wertheimer & John de Kadt

Activerende Aardende dans
African Drums-Dance of the Soul - James Asher

Aardende dans muziek die je tot rust brengt
The Ritual – Al Gromer Khan 


 

Datum publicatie: 3 November 2019

Wilde Ziel