5Rhythms

5Rhythms 

5Rhythms® van Gabrielle Roth is een workout & dynamische dansmeditatie in één voor iedereen die van dansen, beweging en muziek houdt. Het is een eenvoudige maar diepgaande bewegingsvorm waardoor je in je lichaam landt, je energie gaat stromen en welke heelheid, creativiteit en verbinding in je leven kan bewerkstelligen. 

Wat is 5Rhythms®
Via dans en beweging geef je aandacht aan je ademhaling en je lichaam om de danser in jezelf vrij te maken en je innerlijke ervaringswereld te volgen, je gedachten te laten verstillen en je hart te openen voor wat er zich aandient in het moment en hier op je eigen unieke wijze expressie aan te geven. Om uiteindelijk uit te komen bij je meest wezenlijke zelf en je van hieruit te verbinden met de wereld en het leven.

De ritmes zijn vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Ieder ritme lijkt op zich eenvoudig, maar faciliteert een diepe en oneindige bron van ontdekkingsmogelijkheden, die je voorbij zelfopgelegde beperkingen en kaders laat bewegen in nieuwe mogelijkheden om je leven te leven.  Samen vormen de vijf ritmes een golf van energie (‘wave’) die golf na golf gedanst kan worden. Er zijn geen danspassen om te leren en er is geen manier om het verkeerd te doen. We dansen in vrijheid binnen een structuur van de 5Ritmes.  Alleen op onszelf, samen met gelijkgestemden en in contact met alles om ons heen. De muziek is zeer divers en biedt een bron van inspiratie.

Voor wie is de 5Rhythms®
Iedereen kan de 5Ritmes dansen. De ritmes zijn universeel en we hebben ze allen in ons. Het enige dat nodig is, is je bereidheid te bewegen. Het maakt niet uit of je ervaren bent of nog nooit eerder gedanst hebt, of je energiek of juist rustig bent, of je je gezond voelt of juist beperkt, of je jong of oud bent, man of vrouw, hoe je eruit ziet, denkt of voelt.
Je bent welkom mee te komen dansen.

Waarom de 5Rhythms®
5Ritmes dansen is een work out voor lichaam, hart en geest!
Uit onderzoek blijkt dat dansen energie geeft, veerkracht, levenslust, ontspanning, verbinding, creativiteit, fitheid, heling, plezier en meer. Mensen dansen de 5Ritmes om vele persoonlijke redenen. Het werkt door op zoveel verschillende soorten lagen van ons zijn en leven.  

Voor wie? 
Iedereen kan dansen. Het enige dat nodig is, is je bereidheid bewust te bewegen. Het maakt niet uit of je ervaren bent of nog nooit eerder gedanst hebt, of je energiek of juist rustig bent, of je je gezond voelt of juist beperkt, of je jong of oud bent, man of vrouw, hoe je eruit ziet, denkt of voelt. Je bent welkom mee te komen dansen.

Waarom dansen?
Mensen dansen om vele persoonlijke redenen. Het werkt door op zoveel verschillende soorten lagen van ons zijn en leven. Of dat nu is om opnieuw thuis te komen in ons lichaam en deze al bewegend te ont-moeten en te ont-spannen. Of om onze harten te luchten, gevoelens toe te laten en deze in alle veiligheid in de dans te mogen uiten. Om onze gedachten eens flink de wereld in te dansen, deze te transformeren of juist te laten verstillen. Om de muziek onze ziel te laten raken en de dans als gebed te dansen. Omdat we ons willen overgeven aan de dans met ons hele wezen van lichaam, hart en mind. Om extase te ervaren. Om ons verbonden te willen voelen met onszelf, met een ander, anderen en onze omgeving. Om andere gelijkgestemden te ontmoeten. Of om tot een bepaalde ‘tribe’ te willen toebehoren omdat we het gevoel hebben daar ons zelf te mogen zijn en ons vrij te voelen.

Lessen bieden de mogelijkheid om op regelmatige basis de danser in jezelf vrij te maken. Te ervaren, te oefenen, te onderzoeken en expressie te geven wat er zich aandient in het moment. De docent mixt inspirerende muziek met helder gerichte begeleiding. Voor het overzicht van aangeboden lessen, klik hier

Workshops geven tijd en ruimte voor meer verdieping en bewustzijn door middel van intensieve dans, beweging en gerelateerde oefeningen naar aanleiding van een bepaald thema. Er worden dansdagen, weekendworkshops en meerdaagse trainingen aangeboden. Voor het overzicht van aangeboden workshops, klik hier

Als je voor het eerst komt en voor meer praktische informatie klik hier.

Voor meer informatie over de 5Rhythms Global klik hier.

“If you want to give birth to your true self, you are going to have to dig deep down into that body of yours and let your soul howl. Sometimes you have to take a leap of faith and trust that if you turn off your head, your feet will take you where you need to go.” - Gabrielle Roth -

De vijf ritmes

Vloeiend is het ritme van de kracht van het zijn; het ritme van het lichaam, de voeten en de inademing. Met ronde, cirkelende, alsmaar in bochten doorgaande bewegingen hebben we constant aandacht voor de aarde waarop wordt gedanst en de daarbij horende zwaartekracht.

Staccato is het ritme van de kracht van de liefde; het ritme van het hart, de heupen, en de uitademing. Met rechtlijnige, hoekige bewegingen, elk met een duidelijk begin en eind. Pulserend op je hartslag, gevoed door ons innerlijk vuur.

Chaos  is het ritme van de kracht van het weten; het ritme van het leegmaken van het hoofd en het loslaten. De bewegingen zijn een samensmelting van het vloeiende en de beat. Opzwepend en ontspannend tegelijk en zo onvoorspelbaar en flexibel als water.

Lyrisch  is het ritme van de kracht van het zien; het ritme van ons ware zelf nadat we hebben losgelaten, het ritme van onze  armen. De bewegingen komen vanuit onze voeten, door de heupen naar boven en vinden expressie in de armen en vingertoppen. Net als de lucht is deze dans gewichtsloos, licht en gaat deze zonder moeite. Soms is zij repeterend.

Stilte is het ritme van de kracht van heling; het ritme van je gehele wezen, de ademhaling en van onzichtbaar ether. Het lichaam volgt de beweging van de inademing en uitademing in een dynamische stiltedans, van openen en sluiten, van rijzen en dalen, van beweging en verstilling.


5R400.jpg

Ervaringen

 “Al een aantal jaren dans ik, met mijn kunstheup als beperking, de 5Ritmes en ik vind het steeds fijner om te doen. Voor mij is het dansen een verslaving geworden en toch telkens nieuw en anders. Het is dansen zonder oordelen, opmerkzaam zijn, waarbij alles mag en niets moet. Het dansen geeft mij ruimte, dus vrijheid en ik word er gevoeliger, blij en uiteindelijk stil van.  .... ervaar het zelf.” -Rob-

“Bijna elke week dans ik de 5Ritmes. Soms met verwachtingen, soms niet. Ik kom er met al mij gevoelens, ze lossen op soms, ik ontvang liefde van of via de andere dansers (v/m). Onverwacht, onvoorspelbaar.”   
-Hans-

“Toen ik voor het eerst de 5Ritmes ging dansen heb ik vol verwondering gekeken naar al die mensen die zich zo vrij bewegen!” -Syl-

“Dansen bij Monika doe ik het liefst elke week als het mogelijk is. Ik dans inmiddels 4 jaar bij Monika waarvan de laatste jaren intensief. De eerste keer dat ik bij Monika danste voelde het al vertrouwd: Het gevoel dat ik mezelf mag zijn met mijn eigen bewegingsexpressie. De interactie met de andere dansers maakt de dansvloer, naast vertrouwd en veilig, interessant om te oefenen met diverse thema’s zoals grenzen, intimiteit, diversiteit, etc. Wat ook interessant is, is dat in de dansontmoetingen allerlei emoties voorbij kunnen komen als verlegenheid, blijheid, verdriet, maar ook schaamte en angst. Net het echte leven. Het verschil is dat je op deze dansvloer de ruimte krijgt om het op een andere manier te verkennen. Als je zin hebt natuurlijk. Want soms wil ik gewoon alleen maar dansen op heerlijke muziek. En dat kan ook. Dat maakt het zo fijn. Niks moet alles mag. Monika‘s lessen, net als haar workshops, zijn speels en hebben diepgang. Monika heeft in mijn ogen goed in de gaten wat er in de groep en zelfs op individueel niveau speelt.” -Barbera-